E-nummer
E-nummer eller E-merking er eit sams europeisk merkesystem for dei tilsetjingsstoffa (E-stoffa) som er lovlege å nytta i matvarer for å auke haldbarheita, erstatte sukker eller gje bestemte farger, smak eller konsistens. Bokstaven E står for at stoffa er EU-godkjent. Det finst omtrent 340 godkjente e-stoffer.
I Noreg er Mattilsynet ansvarleg for godkjenning av tilsettingsstoff der alle stoff som blir nytta i næringsmiddel må vere godkjente. Alle godkjente tilsettingsstoff finst i
«Tilsetningsstofforskriften» også kalla «positivlista». Lista kan du lese på Mattilsynet sine hjemmesider.
Her følgjer eit oversyn over nkre av de vanlegaste E-numra:
Innhaldsliste
1 E100–E180 Fargestoff
1.1 Gule fargestoff
1.2 Raude fargestoff
1.3 Blå fargestoff
1.4 Grøne fargestoff
1.5 Brune og svarte fargestoff
1.6 Planteekstrakt
1.7 Andre fargestoff
2 E200–E297 Konserveringsmidler (blir nytta så mat kan halde seg lenger)
3 E300–E385 Antioksidantar
4 E400–E495 Emulgatorar, stabilisatorar og tjukkningsmiddel (gjev maten konsistens)
5 E500–E530 Syrer, baser og salt
6 E535–E585 Antiklumpningsmidler
7 E620–E900 Aromaforsterkarar
8 E901–E927 Overflatebehandlingsmiddel
9 E938–E949 Emballasjegassar og drivgassar
10 E950–E967 Søtingsstoff
11 E999–E1520 Diverse stoff utanfor dei alminnelege kategoriane
12 Litteratur
13 Bakgrunnsstoff
E100–E180 Fargestoff |
Gule fargestoff |
E100 Kurkumin (gurkemeiefarge)
E101 Riboflavin, Riboflavin-5'-fosfat
E102 Tartrazin
E104 Kinolingult
E110 Paraoransje
Raude fargestoff |
E120 Karmin (Karminsyrer)
E122 Azorubin (Carmoisin)
E123 Amarant
E124 Nykoctin
E127 Erytrosin
E128 Rød 2G
E129 Alluraraud AC
Blå fargestoff |
E131 Patentblå V
E132 Indigokarmin (Indigotin)
E133 Briljantblå FCF
Grøne fargestoff |
E140 Klorofyll, Klorofylliner
E141 Klorofyllin-koparkompleks, natrium og kaliumsalt
E142 Grøn S
Brune og svarte fargestoff |
E150a Karamell
E150b Karamell (kaustisk sulfittprosess)
E150c Karamell (ammoniakkprosess)
E150d Karamell (ammoniakk-sulfittprosess)
E151 Briljantsvart BN
E153 Vegetabilsk karbon
E154 Brun FK
E155 Brun HT
Planteekstrakt |
E160a Betakaroten, Karotenar
E160b Paprikaekstrakt
E160c Annattoekstrakter
E160d Lykopen
E160e Beta-apo-8’-karotenal (C 30)
E160f Beta-apo-8’-karotensyre-etylester (C 30)
E161b Lutein
E161g Kantaxantin
E162 Raudbetfarge
E163 Antocyaner
Andre fargestoff |
E170 Kalsiumkarbonat
E171 Titandioksid
E172 Jernoksider og -hydroksider
E173 Aluminium
E174 Sølv
E175 Gull
E180 Litolrubin BK (Rubinpigment BK)
E200–E297 Konserveringsmidler (blir nytta så mat kan halde seg lenger) |
E200 Sorbinsyre
E202 Kaliumsorbat
E203 Kalsiumsorbat
E210 Benzosyre
E211 Natriumbenzoat (Atamon)
E220 Svoveldioksid
E250 Natriumnitritt
E252 Kaliumnitrat
E270 Mjølkesyre
E296 Eplesyre
E300–E385 Antioksidantar |
E300 Askorbinsyre (C-vitamin)
E330 Sitronsyre
E334 Vinsyre
E338 Fosforsyre
E339–E341 Fosfater
E363 Ravsyre
E400–E495 Emulgatorar, stabilisatorar og tjukkningsmiddel (gjev maten konsistens) |
E401 Natriumalginat
E406 Agar-agar
E407 Carageenan
E410 Johannesbrødkjernemjøl
E422 Glycerol (glycerin)- E425 Konjakk
E440 Pektin
E441 Gelatin
E444 Stabilsatorar
E450–E452 ulike typar fosfat
E464 Hydroxypropylmethylcellulose (hypromellose)
E500–E530 Syrer, baser og salt |
E500 Natriumbikarbonat, Natron
E501 Kaliumkarbonat, Pottaske
E503 Hjortetakksalt
E507 Saltsyre
E509 Kalsiumklorid
E510 Ammoniumklorid
E513 Svovelsyre
E535–E585 Antiklumpningsmidler |
E552 Kaliumsilikat
E620–E900 Aromaforsterkarar |
E620 Glutaminsyre
E621 Natriumglutamat
E622 Kaliumglutamat
E623 Kalsiumglutamat
E624 Monoammoniumglutaminat
E625 Magnesiumdiglutaminat
E626 Guanylsyre
E627 Dinatriumguanylat
E628 Dikaliumguanylat
E629 Kalsiumguanylat
E630 Inosinsyre
E631 Dinatriuminosinat
E632 Dikaliuminosinat
E633 Kalsiuminosinat
E634 Kalsium-5'-ribobonucleotider
E635 Dinatrium-5'-ribonucleotider
E640 Glycin, Natriumglycinat
E650 Sinkacetat
E901–E927 Overflatebehandlingsmiddel |
E901 Bivoks
E902 Kandelillavoks
E903 Karnaubavoks
E904 Skjellakk
E905 Mikrokrystallinsk voks
E906 Ikkje tillatt i Noreg eller EU
E907 Krystallinsk voks, Ikkje tillatt i Noreg eller EU
E912 Montansyreestere
E913 Lanolin, Ikkje tillatt i Noreg eller EU
E914 Oksidert polyetylenvoks
E915 Clorophane ester, Ikkje tillate i Noreg eller EU
E938–E949 Emballasjegassar og drivgassar |
E938 Argon
E939 Helium
E941 Nitrogen
E942 Dinitrogenoksid, (lystgass)
E943a Butan
E943b Isobutan
E944 Propan
E948 Oksygen
E949 Hydrogen
E950–E967 Søtingsstoff |
E950 Acesulfam-kalium
E951 Aspartam
E952 Cyclamat
E953 Isomalt
E954 Saccharin
E955 Sukralose
E957 Thaumatin
E965 Maltitol
E966 Lactitol
E967 Xylitol
E999–E1520 Diverse stoff utanfor dei alminnelege kategoriane |
E999 Quillaja-ekstrakt
E1200 Polydextrose
E1201 Polyvinylpyrrolidon
E1450 Modifisert Stivelse
E1510 Etanol
Litteratur |
Soot-Ryen, Tron: E-nummerguiden, Oslo 1995. ISBN 82-7384-488-9
Bakgrunnsstoff |
- Statens næringsmiddeltilsyn sin nøkkel over alle lovlege tilsetjingsstoff i Noreg
Mattilsynet si liste over E-nummer. (pdf-format]
Denne matartikkelen er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.