Lauk
- For andre tydingar av oppslagsordet, sjå Lauk (fleirtyding).
Lauk, vanleg lauk, kepalauk | ||
Systematikk | ||
Rike: | Plantae | |
Rekkje: | Magnoliophyta | |
Klasse: | Liliopsida | |
Orden: | Asparagales | |
Familie: | Amaryllidaceae | |
Underfamilie: | Alliaceae | |
Slekt: | Allium | |
Art: | A. cepa | |
Vitskapleg namn | ||
Allium cepa Linné, 1753 |
Lauk kan visa til ein rund planteknoll frå planter i laukslekta, men blir i daglegtala hovudsakleg brukt om kepa- eller vanleg lauk (Allium cepa). Lauk finst berre som kulturplante, men det finst nærskylde villaukar i Sentral-Asia.
Den vanlege lauken er utbreidd over heile verda. Han blir brukt rå, steikt, kokt i sausar og supper, sylta og på ei rekkje andre vis. Lauk er særs viktig i indisk matlaging, men blir ikkje rekna som vegetarisk av strenge hinduar og djainar, ettersom å hausta ein lauk drep planta.
Bakgrunnsstoff |
Kjelder |
Denne artikkelen bygger på «Onion» frå Wikipedia på engelsk, den 31. januar 2008.
Denne matartikkelen er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.
|