Lauk


For andre tydingar av oppslagsordet, sjå Lauk (fleirtyding).

















Lauk, vanleg lauk, kepalauk



ARS red onion.jpg



Systematikk

Rike:

Plantae

Rekkje:

Magnoliophyta

Klasse:

Liliopsida

Orden:

Asparagales

Familie:

Amaryllidaceae

Underfamilie:

Alliaceae

Slekt:

Allium

Art:

A. cepa

Vitskapleg namn
Allium cepa

Linné, 1753

Lauk kan visa til ein rund planteknoll frå planter i laukslekta, men blir i daglegtala hovudsakleg brukt om kepa- eller vanleg lauk (Allium cepa). Lauk finst berre som kulturplante, men det finst nærskylde villaukar i Sentral-Asia.




Heil og oppskoren lauk.


Den vanlege lauken er utbreidd over heile verda. Han blir brukt rå, steikt, kokt i sausar og supper, sylta og på ei rekkje andre vis. Lauk er særs viktig i indisk matlaging, men blir ikkje rekna som vegetarisk av strenge hinduar og djainar, ettersom å hausta ein lauk drep planta.



Bakgrunnsstoff |



Kjelder |




  • Denne artikkelen bygger på «Onion» frå Wikipedia på engelsk, den 31. januar 2008.


Spire Denne matartikkelen er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.


Popular posts from this blog

Nidaros erkebispedøme

Birsay

Was Woodrow Wilson really a Liberal?Was World War I a war of liberals against authoritarians?Founding Fathers...